The Differences Between Thai, Indian & Japanese Curry Dishes

Forskellene mellem thailandske, indiske og japanske karryretter

Karry er berømt som en krydret ret elsket af mange mennesker rundt om i verden. Indien betragtes som "vuggen" for alle karryretter i verden. Det er dog ikke af den grund, at indisk karry kan "monopolere" topplaceringen i verden. Udover karryretterne fra Indien har verden to andre navne, der er lige så fremragende. Det er japansk og thailandsk karry. De samme retter har mange rige smagsvarianter, men i hvert land har karry en helt særlig identitet.

Indisk karry


Indiske karryretter er lavet med tørre krydderier som koriander, gurkemeje, spidskommen, bukkehorn og chilipulver for at give intense, dvælende smag. De kombineres med yoghurt, olie, ghee eller dal, en puré lavet af kikærter eller andre linser.

Selvom der er mange forskellige typer indiske karryretter, er Korma, Madras og Pasanda de mest udbredte.

Indisk karry serveres ofte med linser eller kylling, men aldrig oksekød. Tikka masala er en af ​​de mest populære varianter, som normalt serveres over kylling, fårekød eller grøntsager. Fordi de fleste retter har en suppe-lignende konsistens, serveres de typisk over ris. Tykkere versioner serveres med brød som naan- eller roti-brød. De er meget udbredt i køkkenerne i Mellemøsten, Centralasien og Sydasien. Desuden er Com Ni en mangeårig daglig ret for Cham-folket. Den vigtigste madlavningsmetode er at koge ris med mælk og krydderier.

Indianerne laver karrysovs af mejeriprodukter som yoghurt, frisk mælk, sødmælk osv. Der er en berømt teori om karryens historie, der siger: Ordet "Karil" kom senere. - en forløber for navnet "karry" givet af briterne senere - som er en diminutiv af ordet "Kadhi" eller "Khari", som er en type yoghurt i saucer i det nordlige Indien. Derfor har indisk karrysauce en karakteristisk mild syrlig smag. Derudover er saucen også forarbejdet ekstremt tyk for at matche de lokales traditionelle spisekultur.


Thai karry


Thai mad bruger en række ingredienser, herunder varme chili, citrongræs, ingefær, hvidløg, skalotteløg, rejepasta og tørrede urter som spidskommen, korianderfrø og gurkemeje. Disse friske ingredienser gør thailandsk karry krydret og smagfuld.

Selvom der bruges mange forskellige materialer, har hver type hver sin karakteristiske karrysmag. Grøn karry med koriander, limeblade, basilikum til dem, der ikke kan lide krydret mad. Gul karry med gurkemejepulver, kokosvand, citrongræs skal være mere duftende og tyktflydende end andre typer. Og rød karry med chili, peber, fiskesauce er mest krydret og fed i Thailand.

Thai karryretter starter som en pasta, men bliver mere suppeagtig, efterhånden som andre væsker tilsættes. De indeholder almindeligvis grøntsager, kylling eller skaldyr og er toppet med friske urter som mynte eller koriander. Thai folk foretrækker at koncentrere sig om den forfriskende smag fra havet, derfor er fisk og skaldyr den vigtigste ingrediens i thailandsk topping

I modsætning til indiske og japanske karryretter er Thailand berømt for sin signaturingrediens i våd rislandbrug - kokosmælk. Thai bouillon har også en vis mængde fedt. Men det er det vegetabilske fedt, som har en mildere smag end mælkens fedt. Thai karry har ikke en sur smag som Indiens, og den har heller ikke en stærk smag som Japans. I stedet den forførende sødme fra kokosmælk. Bouillonens konsistens er også meget mere flydende end de to andre karryretter.


Japansk karry

Japanske karrysaucer er lavet med krydderipulver, mel og olie for at give det en tydelig brun farve. Denne base forbliver konsistent, men krydderiniveauerne varierer.

Ingredienserne til at lave den rigtige japanske karry omfatter løg, selleri, gulerødder, kartofler osv. Der er også gurkemeje, rød peber og safran pistill til farvning. Peber, chili og ingefær skaber en krydret smag. Og der er nelliker, kanel og kardemommefrø, der hjælper med at stimulere smagsløgene. Det er på grund af disse ingredienser, at japansk karrysauce anses for ekstremt sund og indeholder meget lidt skadeligt kolesterol.

Japanere spiser ofte karry, så de lavede karryterninger for at fremskynde forberedelsen. Derudover er dette den primære skelnen mellem indiske og thailandske karryretter og japansk karry. De kaldte den karry, de producerede, Roux. Mel, fritureolie og de førnævnte elementer er alle koncentreret i roux. De koges helt, afkøles og formes derefter til pellets (terninger) eller flager, der er faste.

Udover de ekstremt forskellige ingredienser i karrybouillon, der er nævnt ovenfor, fokuserer indbyggere i Japan også på at bruge rene japanske krydderier såsom sojasovs, Mirin-vin eller Miso-bouillon til at krydre retten. Ifølge dem vil disse krydderier hjælpe retten til at få en karakteristisk barsmag og bidrage til japaniseringen af ​​den udenlandske ret.

Japansk karry vil helt sikkert gøre dig svimmel med en masse forskellige toppings fra kvægkød (svinekød, kylling) til skaldyr og grøntsager. Den mest brugte topping er friturestegt svinekotelet. Der er også friturestegte fisk og skaldyr såsom rejer, blæksprutte eller laksekage med flødesauce osv. Grøntsager er også en favorit japansk topping. Dieters bruger dem ofte til deres vægttabsproces. Især nogle regioner bruger også frugter som æbler til at lave toppings til denne ret.


Indiske, japanske og thailandske karryretter, hvilken karry er den nemmeste at spise?

Indisk karry vurderes, da ikke alle kan mærke dens smag. Fordi saucen er ret tyk, kan mange personer, der prøver den for første gang, finde den lidt udfordrende at spise. Men når du først oplever dens læskende smag, vil du uden tvivl blive afhængig.

I sammenligning med indisk karry har thailandsk karry en mere delikat smag og er lettere at indtage. Det vil dog ikke fungere for personer, der ikke kan lide krydret mad.

Til sidst den japanske karry. Dette er nok den nemmeste karry af de tre. For det første kan vi tilpasse saucens krydrethed og konsistens fleksibelt efter smag. For det andet er japansk karrysovs også meget brugt i folkeskoler og gymnasier. Det er en yndlingsmad for japanske børn (mere end sushi).

(Kilde: TBS "JNN Databank" (mand og kvinde 13 til 69 år, n=7397, november 2017)


5 Interessant fakta om karry!

1. Ordet "karry" blev faktisk opfundet af briterne, ikke for at henvise til retten, men til saucen

Mange mennesker tror, ​​at ordet "karry" blev opfundet af briterne, afledt af det tamilske ord "kari", som betyder "sauce". Navnet karry kan bruges til enhver ret, der inkluderer fisk, kød og grøntsager kogt i saucer og krydderier. Faktisk betyder ordet "karry" saucen, ikke hele retten, som mange tror.

2. I Storbritannien kan enhver indisk restaurant kaldes en karryrestaurant

Sådanne restauranter dukkede først op i London i begyndelsen af ​​det 19. århundrede. Efter at Indien fik uafhængighed fra det britiske imperium i 1947, begyndte karryretter at åbne mange steder, ikke kun i London, men også i andre byer i tågelandet.


Veeraswamy restaurant - Den i øjeblikket Londons ældste serverende indiske restaurant.

3. 12. januar er National Curry Chicken Day!

Karryretter er meget populære i Asien og Indien, men den voksende befolkning af indianere rundt om i verden har også gjort maden til et hit hos de fleste andre lande. Fra Asien til Caribien har denne ret en enorm tilhængerskare blandt dem, der godt kan lide lidt varme i maden. I nogle sydlige dele af USA spiser folk en ret kaldet Country Captain Chicken. Dette er en stuvet kyllingeret smagt til med karrypulver.

4. Dronning Elizabeth II's kroning

Ved at tilberede maden til banketten for kroningen af ​​dronning Elizabeth II i 1953 foreslog Spry opskriften på kold kylling, karryflødesauce og dressing, der senere skulle blive kendt som kroningskylling. Kroningskylling kan være inspireret af jubilæumskylling, en ret tilberedt til George V's sølvjubilæum i 1935, som blandede kylling med mayonnaise og karry.

5. Den hotteste karry er Chicken Naga

Nagaland er en af ​​de mindste stater i Indien med en befolkning på mindre end to millioner mennesker. Beliggende i den fjerneste nordøstlige del af landet, grænsende op til Myanmar (tidligere Burma), er den berømt for den super varme Naga Chili og denne Naga Chicken ret. Brugt i karryretter giver det en let sød og syrlig smag samt voldsom varme, hvilket giver en ret, der er på niveau med en Vindaloo i de varme indsatser. Retten indeholder masser af naga peberfrø, som måler 855.000 på Scoville-skalaen. (disse frø er 100 gange varmere end jalapenopeber.)

Efterlad en kommentar

Your title