Mid Autumn Festival


10. september 2022

Asian Mid-Autumn Festival: Hvad det er, og hvordan det fejres

Mid-Autumn Festival, også kendt som Moon Festival eller Moon Cake Festival, er den vigtigste festival efter det kinesiske nytår. Den er fejret i Kina og andre asiatiske lande og er mere end 3.000 år gammel og dateres tilbage til, da de kinesiske kejsere tilbad månen og bad om en rigelig høst. Det fejres på den 15. dag i den 8. måned i den kinesiske lunisolære kalender, forudsat at der er fuldmåne. Dette falder sammen med midten af ​​september til begyndelsen af ​​oktober i den gregorianske kalender.

Der er tre grundlæggende begreber til højtiden, der er tæt forbundet: at samle, takke for høsten og bede om en god fremtid.

Lanterne
En af de vigtigste dele af fejringen er udformningen og tændingen af ​​farverige papirlanterner. At lave dem i en række forskellige farver og former er ofte en behagelig aktivitet for børn. Lygterne, som enten bæres rundt, hænges på træer eller slippes ud i luften, er festivalens symbol.

En anden skik er at dekorere lanterner med gode ønsker eller dække dem i gåder, som venner og familie skal finde ud af.Familiesammenkomster
Månens rundhed symboliserer en familiesammenføring. På festivalaftenen mødes familier for at spise middag. Et par dages Moon Festival giver familiemedlemmer, der bor andre steder, mulighed for at komme til deres familiehjem.

Månekage - Et symbol på gensyn
Som lanterner er månekager et symbol på Mid-Autumn Festival. De gives som gaver og deles blandt familie og venner under fejringen. Månekager er runde (som fuldmånen, der er i centrum for alt under festivalen), men kan også komme i en firkantet form. Det tykke, søde fyld kan være lavet af røde bønner, mungbønnepasta eller lotusfrø, nogle gange omkring den saltede æggeblomme.


Oplev smagen af ​​månekager på tværs af asiatiske lande

Månekage stammer fra Kina, ifølge nogle kinesiske historiske optegnelser dukkede kagen op under bondeoprørene i Yuan-dynastiet. For at sprede hemmeligheden tænkte folk på en måde at lave runde kager på og sætte hemmelige bogstaver i kagen.

Oprøret fandt sted lige før eller på augusts fuldmånedag, hvilket er hvordan månekagelegenden begyndte, og hvordan kagen siden er vokset i popularitet over hele verden.


Månekage - Vietnam

  • Bagt månekage

Traditionelt bagte månekager har to velkendte former: runde og firkantede. Skorpen er lavet af mel, sirup og madolie. Fyldet i kagen er lavet af mungbønner, taro og lotusfrø,... og den mest populære er månekagen med en blanding af græskarmarmelade, melonfrø, pølser, saltede andeæg mv.

Gennemfør adskillige trin for at skabe, den bagte månekage symboliserer det faktum, at uanset hvilke udfordringer og sorger vi står over for, vil vores familier altid være der for at tage sig af os og bringe ro.

Siruppen, der pensles på inden bagning, giver bagte månekager sin dejlige gyldenbrune belægning. Tilsmagt med mel kan det indvendige lag være sødt fra bønner eller taro... eller det kan være krydret.

Sticky Rice Moon kage

Forskellig fra bagt månekage er det umuligt at afgøre, hvor den klæbrige rismånekage kommer fra, det er kun kendt, at det er en uundværlig specialitet i hver august fuldmånebegivenhed i Vietnam.

Den glutinøse månekage er ofte rund, hvid for at repræsentere fuldmånen og symboliserer familie og genforeninger. Det formidler også gode ønsker for høstsæsonen til landmændene.

Den klæbrige rismånekage er lavet af kogt glutinøst rismel, sirup og grapefrugtblomstekstrakt. Fyldet af klæbrig ris månekage kan variere fra sødt til krydret, som bagte månekager.

Yuebing (Baked Moon cake) - Kina


De kinesiske månekager hedder Yuebing, som betyder "månekage". Traditionel Yuebing-kage har en rund form, overfladen er normalt trykt med kinesiske tegn, hvilket betyder at ønske alt godt til genforeningen.

Yuebing-kager har mange forskellige fyld såsom grønne bønner, røde bønner, grøn te, taro og saltede æg... afhængigt af regionen vil kagen have mange forskellige former og egenskaber.

Kager i Beijing vil have et fint lag dej og fyldt med bjergtjørn- eller blåregnblomster, mens Shanghai- og Suzhou-kager vil have en tynd skorpe fyldt med svinekød og drysse noget ristet sesam på toppen.

Selvom der kan være forskelligt fyld, serveres Yuebing-kager altid med te og gives ofte til hinanden under Mid-Autumn Festival her i landet.

Tsukimi Dango - Japan
Der er en tradition om Tsukimi Dango kage, der fortælles, at: på fuldmånedagen i august gik jadekejseren ned på jorden og mødte en hvid kanin, jadekejseren forsøgte at bede om mad, men fordi kaninen ikke havde noget at give ham, så kaninen sprang ind i ilden for at lave mad til jadekejseren.

For rørt tog jadekejseren kaninen med sig til månen og kaldte den jadekaninen, siden da på fuldmånedagen i august vil jadekaninen banke Tsukimi Dango for at give til folket.Fordi traditionen har været cirkuleret i folkets kultur så længe, ​​for japanerne, bærer Tsukimi Dango-kagen troen på en rigtig jadekanin og lever på månen med jadekejseren.

Tsukimi Dango har en sej skorpe, lavet af Shiratama-mel blandet med Joushinko-mel, med en rund hvid yderform, der ligner den vietnamesiske flydende kage.

Tsukimi Dango-kagen er arrangeret i et tårn for at tilbede forfædre på Mid-Autumn Festival for at bede om en rigelig høst. Efter tilbud, bringes kagen over for at gøre skorpen sprød og varm, drys med sukkerhonning og server med bønner. rød eller sojabønne.

Songpyeon (Crescent Moon Cake) - Korea
Songpyeon-kagen har en halvcirkulær form, der symboliserer halvmånen, koreanerne tror, ​​at månen er ved at aftage og derefter rund, med det koncept betyder Songpyeon-kagen, at menneskelivet har sine op- og nedture såvel som fuldmåne og aftagende tider.

Songpyeon er populær i Korea under ferier, især Mid-Autumn Festival, hvor Korea er en stor og speciel ceremoni. Kager gives til familiemedlemmer eller naboer og venner med et udtryk for gensidig respekt.

Songpyeon kageskal er lavet af klæbrig rismel, støbt i en halvcirkelform og farvet af græskar, jordbær, ... og fyldt med søde kager fra kastanjer, sesam, honning,... og dampet oven på fyrrenåle.

Efter dampning har kagen duften fra friske fyrrenåle, derfor får kagen navnet Songpyeon, fordi ordet "Sang" i navnet betyder "fyrtræ".

Lang levetid Peach Moon kage - Thailand


Ferskenformet månekage i Thailand er forbundet med legenden om 8 udødelige guder, der besøgte Moon Page Palace på fuldmånenatten i august for at give Guanyin Bodhisattva en fødselsdagsgave af en ferskenkage.

Siden da, hver Mid-Autumn Festival, vil hele den thailandske familie samles for at bede til månen og udveksle ønsker om fred.

Den ferskenformede månekage har en tynd skal, smukt støbt i form af en fersken, og er fyldt med sesamfrø, malede lotusfrø, æg og er især populær med durian-fyld.

Efterlad en kommentar

Your title